Munkaerőpiac, bérek a vegyiparban és a gyógyszergyártásban

A Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság keretében a vegyipari és gyógyszeripari munkaerőpiacról és a bérek alakulásáról tartott közös workshop-ot 2017. november 17-én Budapesten a VDSZ, a MAVESZ és a MAGYOSZ.

A workshop keretében tartott előadások, valamint a témában készült Kopint Tárki tanulmány letölthetőek a Vegyipar Magyarországon / Társadalmi párbeszéd oldalunkról.

Vegyipari Környezetvédelmi és Biztonságtechnikai Konferenciát tartott Szövetségünk október 11-12-én Egerben. A szakmai rendezvény napirendjén a vegyipart érintő EU és hazai jogalkotási projektek, illetve a hatályos szabályozási környezet kérdései, a gyakorlati alkalmazás kérdései szerepeltek. A konferencián elhangzott előadások letölthetőek honlapunk EBK/Környezetvédelem oldaláról.

Okos, innovatív és fenntartható ipar: Megújult iparstratégia Európának címmel az Európai Bizottság szeptember 13-án közleményt adott ki, amelyre reagálva Marco Mensink, az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) vezérigazgatója sajtónyilatkozatban hangsúlyozta: az új iparpolitikai stratégiával, a kereskedelem fókuszba helyezésével és az innovációs elv alkalmazásával Juncker bizottsági elnök újabb elsőbbséget élvező kérdést tűzött napirendre. Amikor az európai gazdaság a válság után újabb lendületet kap, átfogó bizottsági stratégiára van szükség olyan kedvező üzleti környezet kialakítása céljából, amely ösztönzi az innovációt és a befektetéseket Európában.

A CEFIC nyilatkozat teljes szövege

Az ADR megállapodás aláírásának 60. évfordulója alkalmából veszélyesáru szakmai konferenciát tart Visegrádon, szeptember 4-5-én a Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda Kft., amelyre a logisztikai szakterület művelőit, minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

Konferencia tájékoztató

Programfüzet

Jelentkezési lap

 

Az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) az EU tagállamok vegyipari termelésének mérsékelt ütemű növekedésére (+1,5%) számít 2017-ben az előző évi gyenge dinamikájú bővülés (+0,5%) után.

Az EU vegyipar jelentős piacainak számító feldolgozóipari ágazatokban és az építőiparban az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékos növekedés volt tapasztalható. A gépjárműipar különösen kiemelkedő, 4 százalékos bővülést produkált. Az EU egységes piacán a vegyipari termékek iránti kereslet ilymódon kedvezően alakul és az export értékesítések is kedvező számokat mutatnak.

A CEFIC 2017. június 14-i közleményének teljes szövege.

Május 23-án tartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Vegyipari Szövetség a margitszigeti Danubius Grand Hotel Ybl Termében. A közgyűlés nyitó előadását Prof. Dr. Faigl Ferenc, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékánja tartotta a Kar oktatási és kutatási tevékenységének feltételrendszeréről és eredményeiről, valamint az egyetem és az ipar közötti kapcsolatok további fejlesztésének lehetséges irányairól.

A közgyűlésen a Szövetség tagjai újabb egy évre Klement Tibort, a BorsodChem Zrt. EBK igazgatóját választották az érdekképviselet elnökévé, és újabb négyéves időszakra Budai Ivánt a Szövetség igazgatójává. 

A Közgyűlés a MAVESZ Elnökségének javaslatára nyilatkozatot fogadott el a versenyszabályok betartásáról.

Az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) április 19-i közleménye szerint jól indult az év az EU vegyipara számára: az iparág kibocsátása 1,6 %-kal nőtt az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest, a termelői árak 4,9, a vegyipari értékesítések 4,8 %-kal bővültek január hónapban. Az Európai Bizottság felmérése szerint a vegyi anyagok és termékek rendelésállománya az első negyedévben megnövekedett, az iparági menedzsmentek várakozása az egész évre nézve pozitívak.

A CEFIC közlemény szövege. 

A MAVESZ 2017. március 23-án Vegyianyag Logisztikai Konferenciát tartott Budapesten, amelyen a veszélyes áru szállítás és raktározás aktuális szabályozási kérdései és gyakorlata, valamint a veszélyes áru logisztika 2020 után várható trendjei és az ezekkel kapcsolatos szabályozói kihívások voltak napirenden. (Bővebben itt.)

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar március 11-én tartott diplomaátadó ünnepségén a MAVESZ Elnöksége által alapított Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért Díjban részesült Szabó Gergő okleveles vegyészmérnök. A díjat a Szövetség képviseletében Varga Tamás, a DUNASTYR Polisztirolgyártó ZRt. elnök-ügyvezető igazgatója adta át a kitüntetettnek. 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!