Szövetségünkről

MAVESZ küldetése és célja

 • Szakmai képviselet és fejlődés: Célunk, hogy hatékonyan képviseljük a magyar vegyipari vállalkozások szakmai érdekeit és elősegítsük fejlődésüket.
 • Jogszabályok és kapcsolatok: Folyamatosan figyeljük a jogszabályalkotást, kapcsolatot tartunk hatóságokkal és médiumokkal, hogy megjelenítsük a vegyipar szempontjait.
 • Európai dimenzió: Az EU-tagságunknak köszönhetően uniós szinten is tevékenykedünk, különösen a környezetvédelem, a biztonság és a szakmai utánpótlás terén.
 • Szakmai hálózat és információ: Együttműködünk magyar európai parlamenti képviselőkkel, más szakmai szervezetekkel, az Európai Vegyipari Tanáccsal (CEFIC) és az Európai Vegyipari Munkaadók Szövetségével (ECEG), hogy hatékonyabban képviseljük az ágazatot.
 • Munkáltatói együttműködés: A Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság révén mind hazai, mind EU szinten elősegítjük a munkáltatói és munkavállalói párbeszédet, támogatva a kapcsolatokat és a fejlődést.

A MAVESZ története

 • 1990

  Megalakul a MAVESZ

  A Magyar Vegyipari Szövetség 1990. június 5-én alakult, 13 vegyipari vállalat egyhangú döntésével. Később több mint 30 további cég csatlakozott hozzá, így az érdekképviseleti szervezet a vegyipar 80–85 százalékát képviseli. Tagjai között megtalálhatók piacvezető petrolkémiai vállalatok, műtrágya- és növényvédőszer-gyártók, szénszálgyártók, speciális és finomkémiai anyagokat előállító cégek, valamint vegyipari disztribútorok és importőrök. Két szakszövetség, a Magyar Festékgyártók Országos Szövetsége (MAFEOSZ) és a Műanyag Csőgyártók Szövetsége (MCSSZ) is részese a MAVESZ tevékenységének.
 • 1992

  Csatlakozás az Európai Vegyipari Tanácshoz (CEFIC)

  A szövetség 1992-ben csatlakozott az Európai Vegyipari Tanácshoz (CEFIC), az európai vegyipari vállalatok és szövetségek brüsszeli székhelyű érdekképviseleti szervezetéhez, majd 2005-ben az Európai Vegyipari Munkaadók Szövetségéhez (ECEG).
 • 2005

  A Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság megalakulása

  2005-ben a MAVESZ és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) létrehozta a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottságot, amely azóta is eredményesen látja el a munkáltatói és munkavállalói oldal közötti egyeztetés, információcsere és szakmai konzultációk feladatait, hozzájárulva a két oldal közötti korrekt kapcsolatok és a partneri viszony fenntartásához.
 • 2013

  A Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért Díj megalapítása

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a veszprémi Pannon Egyetemen folyó vegyészmérnök-képzés támogatása céljából a Magyar Vegyipari Szövetség elnöksége 2013-ban Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért Díjat alapított, amelyet minden évben a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának és a Pannon Egyetem Mérnöki Karának egy-egy, végzős vegyészmérnök (M.Sc.) hallgatója kap az egyetem javaslata alapján. 2021. óta a Díjat kiterjesztettük a Debreceni Egyetem vegyészmérnök képzésére is.
 • 2014

  Csatlakozás a Felelős Gondoskodás® (Responsible Care®) programhoz

  Magyarországon a MAVESZ és tagvállalatai a 90-es évek elejétől bekapcsolódtak a Felelős Gondoskodás® (Responsible Care®) Programba, amelyhez a kezdetekkor több mint 30 vegyipari termelő- és jelentős veszélyesáru-tároló kapacitással rendelkező disztribútor vállalkozás csatlakozott. E vállalkozások vezetői aláírták a programot kibővítő, a 2006. évben elfogadott Felelős Gondoskodás Egyetemes Nyilatkozatot is. Azok a vegyipari vállalkozások, amelyek eleget tesznek a program által támasztott követelményeknek, Felelős Gondoskodás tanúsítványt kaphatnak. A Magyar Vegyipari Szövetség 2014-ben indította tagjai számára a független, külső auditorokkal végzett tanúsítási programját, amellyel tovább kívánja erősíteni tagjai elkötelezettségét a Felelős Gondoskodás® elvei és céljai mellett.
 • 2020

  Megjelenik az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal)

  Az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) megjelenését követően a Szövetség szakmai tevékenységének súlypontja egyre inkább a fenntartható fejlődéssel, a klímapolitikával és a fenntartható vegyianyag stratégiával kapcsolatos jogszabályalkotás felé fordult. Az EU és A magyar célkitűzések teljesüléséhez elengedhetetlenül szükséges a vegyipar új típusú fejlődési pályára állítása, melyhez a MAVESZ szakmai programok, stratégiai dokumentumok kidolgozásával járul hozzá.
 • 2022

  Fókuszban a szakmai utánpótlás

  A szakmai utánpótlás biztosítása, a szakképzett munkaerő képzése egyre erősödő szerepet kapott a tagvállalatok és így A szövetség életében. A MAVESZ közgyűlése (több, a témában szervezett sikeres rendezvény lebonyolítását követően) elfogadta a Szövetség szakmai utánpótlás stratégiáját. Ennek keretében a MAVESZ növekvő aktivitással vesz részt a pályaorientációs, a közép- és felsőfokú szakképzési programokkal kapcsolatos eseményeken, projektekben. Cél, hogy tagvállalatainkkal, a pályaorientációban és a képzésben érdekelt partnereinkkel és társszövetségeinkkel közösen segítsük a fiatalokat a vegyipar felé való orientációban.
 • 2023

  Megújul a Felelős Gondoskodás® (Responsible Care®) Program

  A nemzetközi kezdeményezésekkel összhangban megújult a Felelős Gondoskodás® (Responsible Care®) Program hazánkban is. Az éves Közgyűlés idején tagvállalataink ünnepélyes keretek között újították meg elkötelezettségüket a program iránt.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!