Egészségvédelem, kémiai biztonság

Egészségvédelem

Az egészségvédelem a vegyiparban sokrétű erőfeszítés, amely magában foglalja a dolgozók biztonságát és jólétét, a vegyipari létesítményeket körülvevő közösségeket, valamint a környezet megóvását. Szigorú biztonsági intézkedések bevezetésével, az előírások betartásával és a fenntartható gyakorlatok előmozdításával a vegyipar továbbra is létfontosságú szerepet tölthet be a modern életben, miközben minimálisra csökkenti negatív hatásait.

A kockázatok megértése, kezelése és minimálisra csökkentése a legfontosabb prioritásunk, hiszen a  vegyianyag gyártás során sokféle anyaggal kell dolgozni, amelyek közül néhány nagyon mérgező, gyúlékony vagy reakcióképes lehet. Megfelelő óvintézkedésekkel a kockázatok minimálisra csökkenthetők, elkerülhetők a balesetek.

Vegyi anyagok fenntarthatósági stratégiája

Az Európai Bizottság 2020. októberben javaslatot tett közzé a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiára a toxikus anyagoktól mentes környezetért (COM (2020) 66) final számú közlemény)

A javaslat a Bizottság kinyilvánított szándéka szerint lehetőséget kínál az éghajlatváltozással, a körforgásos gazdasággal, az innovációval, a kereskedelemmel és a digitálizáció előmozdításával foglalkozó európai és tagállami hatóságok számára, hogy szorosabban működjenek együtt a vegyiparral az európai Zöld Megállapodással kapcsolatos célkitűzések megvalósítása érdekében. Iparágunk a javaslatban megfogalmazott célokkal egyetért, azok megvalósítása hozzájárulhat az EU-27 gazdasági fejlődéséhez, a COVID-19 utáni zöld helyreállításhoz és az EU stratégiai értékláncainak megerősítéséhez.

A Magyar Vegyipari Szövetség véleménye a Bizottság javaslatáról.

MÁR FORGALOMBAN LEVŐ TERMÉKEK UFI-VAL VALÓ FELÜLCÍMKÉZÉSE

A CLP VIII. melléklete szinti bejelentések kapcsán az NNK CLP Tájékoztató Szolgálat  2021. január hónapban egyeztetést kezdeményezett az Európai Vegyianyag Ügynökséggel (ECHA) a már forgalomban levő termékek UFI-val való felülcímkézésével kapcsolatban. Az ECHA álláspontja alapján a következőket javasolják:

  1. A bejelentők tájékoztassák vevőiket a tervezett bejelentés időpontjáról, valamint, amennyiben lehetséges, küldjék meg a szállítói láncban az UFI-val ellátott pótcímkét. A későbbi pótcímkézés elkerülése érdekében már az UFI-val ellátott címkével hozzák forgalomba az új termékeket, amennyiben bejelentésük már 2021 folyamán esedékes.
  2. A forgalmazók érdeklődjenek beszállítóiktól a tervezett bejelentés időpontjáról, az átmeneti időszak alkalmazásáról, illetve szükség esetén készüljenek fel a pótcímkézésre.

CLP Notifikáció Videokonferencia előadásai 2020. november 3.

Dr. Marosvölgyi Nikoletta, Nemzeti Népegészségügyi Központ: Az online bejelentési felület

Murányi István főtitkár, Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség: A CLP VIII. Melléklet 2. módosítása

Nagy Krisztina REACH szakértő, MOL Nyrt.: Helyettesítő összetevők, üzemanyagok

Söptei Csaba társelnök-igazgató, Magyar Festékgyártók Országos Szövetsége: Mérgezési Központok – a CLP VIII. Melléklet 2. módosításának főbb pontjai festékipari szempontból

ELLENŐRIZZE ÖN IS, HOGY ÉRINTI-E A REACH REGISZTRÁCIÓ! 

Az NNK Kémiai Biztonsági és Kompetens Hatósági Főosztály honlapja aktuális információkkal

Az OKBI REACH Tájékoztató Szolgálat közleménye – 2017. január

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban.

Kinek kell regisztrálnia?

Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat.

Vizsgálja érintettségét, ha:

· klasszikus vegyi anyagok (pl.: ipari alapanyagok) gyártásával, uniós behozatalával foglalkozik;

· valamint több anyagból álló termékek (pl.: festékek, tisztítószerek, kozmetikumok, de akár gyermekjátékok, elektronikai és ruházati cikkek) uniós behozatalakor is.

Ha elmulasztja regisztrációs kötelezettségét, akkor termékét nem hozhatja forgalomba az Unióban és jelentős bírságot is kaphat.

Mi a teendője?

Egyes vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre és/vagy a környezetre, ezért a regisztráció során össze kell gyűjtenie az anyag tulajdonságaira és felhasználására vonatkozó információkat és be kell nyújtania azokat az Európai Vegyianyag-ügynökségnek.

Ha több vállalat is van, ami ugyanazt az anyagot regisztrálná, akkor meg kell keresnie az anyagot már regisztráló cégek csoportját és csatlakozni kell a közös regisztrációhoz. A csoportban a rendelkezésre álló adatokat és azokkal kapcsolatos költségeket a tagok egymással arányosan elosztják a felesleges állatkísérletek elkerülése továbbá az adminisztratív és anyagi terhek csökkentése érdekében.

Ha Ön élt korábban az előregisztráció lehetőségével, akkor 2018. május 31-ig kell regisztrálnia az 1-100 tonna/év mennyiségben gyártott vagy importált anyagát. Amennyiben nem előregisztrált, akkor azonnal regisztrálni kell. Amennyiben Ön EU-n belüli beszállítótól szerzi be az anyagot, és ipari vagy foglalkozásszerű tevékenysége során felhasználja, illetve továbbforgalmazza azt, akkor nincsen regisztrációs kötelezettsége. Ugyanakkor lehetnek egyéb REACH szerinti kötelezettségei, ezért fontos, hogy tájékozódjon.

Hova fordulhat kérdéseivel?

A REACH regisztrációval, vagy a REACH rendelettel kapcsolatos további kérdései esetén a REACH Tájékoztató Szolgálat szívesen áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Honlap:  www.nnk.gov.hu 

e-mail: reach.helpdesk@nnk.gov.hu

Tel: +36 1 476-1134

REACH 2018 – Maradjon a piacon – regisztálja vegyi anyagait  Az Európai Vegyi Anyag Ügynökség (ECHA) tájékoztatója az 1 és 100 tonna között gyártott vagy importált vegyi anyagok 2018. május 31-ig történő regisztrációjáról

REACH 2018 – ECHA sajtóközlemény a vegyi anyagok biztonságos felhasználásának igazolásáról (2016.07.19.)

BIZTONSÁGI ADATLAPOK –

Gyakorlati útmutató az ipari szereplők számára

A kiadvány a biztonsági adatlapok kezelésével, aktualizálásával kapcsolatos ismeretek, információk átadása mellett részletes útmutatót tartalmaz a biztonsági adatlap 16 szakaszának formai és tartalmi követelményeire vonatkozóan. A nyomtatott könyv formátumú Útmutató  igényelhető a MAVESZ Titkárságon.

CEFIC SIEF költségmegosztás  (angol nyelven)

A CEFIC dokumentum ismerteti és értelmezi az azonos anyagok REACH rendelet szerinti közös regisztrációja során az adatmegosztási fórumokban (SIEF – Substance Information Exchange Fora) követendő elveket a tisztességes, átlátható és diszkrimináció mentes költségmegosztás érvényesítése céljából. A szakvélemény ajánlásokat tartalmaz a költségekkel kapcsolatban felmerülő esetleges viták rendezésére is.

A REACH rendelet (2013.04.21.), tájékoztató jellegű, egységes szerkezetbe foglalt szövege (magyar nyelven)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!