Partnereink

A szakmai utánpótlás képzés támogatása az abban érdekelt felekkel, jelenlegi és jövőbeli partnereinkkel való együttműködés keretében tud megvalósulni, melynek három csoportját azonosítottuk a stratégiaalkotás során.

A vegyipar (kémia) iránti érdeklődés felkeltését nem lehet elég korán kezdeni. Ezért a MAVESZ célja, hogy jelen legyen azokon a kormányzathoz kötődő szakmai fórumokon, ahol az általános iskolai képzéstől kezdődően felmenő rendszerben a kémia, tágabban a természettudományos tárgyak oktatásának tananyaga, képzési és kimeneti követelményei megfogalmazásra kerülnek. Ezen a területen együttműködő partnereink a kormányzat azon szereplői, minisztériumai, akik az alap-, közép- és felsőfokú oktatás felelős kormányzati szervei. Ide tartoznak azok az intézmények is, akik a szakképzés és szakmai továbbképzés területét irányítják, felügyelik.,

Az együttműködés következő szintje az oktatás. A MAVESZ-nek ezen a szinten hagyományosan jó kapcsolatai vannak azokkal az egyetemekkel, ahol a Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért Díjat adományozzuk (Budapesti Műszaki Egyetem, Pannon Egyetem, Debreceni Egyetem). Szükséges azonban az egyetemi kapcsolatok további bővítése (Miskolci Egyetem, Tudományegyetemek – ELTE, Szeged, Pécs) is. A vegyipar szakmai utánpótlásbázisának jelentős részét kitevő középfokú oktatási intézményekkel és a természettudományos fókuszú gimnáziumokkal való kapcsolatok kialakítása is fontos célunk.

Az oktatás különböző szintjei közvetlen hatással vannak a vegyipar szakmai utánpótlásképzésére. Fontos partneri csoport a természettudományok, ezen belül a kémia népszerűsítésében aktívan résztvevő civil szervezetek köre. Többekkel régebben együttműködünk, míg másokkal a stratégia szellemében kezdtünk együttműködést. Aktív partnereink jelenleg:

  • Magyar Kémikusok Egyesülete (tagunk),
  • Vegyészeti Múzeum Alapítvány (tagunk),
  • Vegyészmérnökök Integrált Egyesülete (tagunk),
  • Magyar Természettudományi Társulat,
  • A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Alapítvány.

Ezen szervezetek olyan rendezvényeket, táborokat, versenyeket szerveznek, amelyekkel népszerűsítik a tanulók körében (de a felnőttek között is) a kémiát, ezen keresztül a vegyipart. Feladatunk ebben a körben a kapcsolat erősítése, új tartalmakkal való megtöltése, valamint új partnerek felkutatása.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!