Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem Mérnöki Karán február 3-án tartott diplomaátadó ünnepségen Klement Tibor, a MAVESZ elnöke köszöntötte a végzős hallgatókat.

A MAVESZ Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért díjat az ünnepségen Tóth Balázs, vegyészmérnöki mesterszakon, folyamatmérnöki szakirányon végzett hallgató vehette át Dr. Blazsek István MAVESZ alelnöktől, a régió iparában meghatározó szerepet betöltő Nitrogénművek ZRt. Igazgatóságának tagjától.

 

 

 

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a 2018-ban esedékes REACH regisztráció!

Az OKBI REACH Tájékoztató Szolgálat közleménye és tájékoztatója az EBK/Egészségvédelem, kémiai biztonság menüpont alatt olvasható.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a MAVESZ közötti együttműködésről szóló megállapodást írt alá december 6-án Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, OKF főigazgató és Klement Tibor, a Magyar Vegyipari Szövetség elnöke.

A megállapodás rögzíti az együttműködés alapelveit, hangsúlyozva a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek biztonságának elősegítése érdekében kiadott SEVESO III EU irányelv hazai alkalmazásához fűződő közös érdeket. A dokumentum meghatározza a két szervezet közötti szakmai konzultációk rendszerét, szakértői bizottságot hoz létre a jogszabályok előkészítésének segítésére és a gyakorlati alkalmazással kapcsolatos kérdések megvitatására, továbbá rögzíti a felek kötelezettségeit a veszélyes áru szállítási balesetek elhárítását segítő  MAVESZ Vegyipari Riasztási és Információs Központ (VERIK) működtetésével kapcsolatban.

A megállapodás aláírásánál az OKF részéről Dr. Tóth Ferenc általános főigazgató-helyettes és Dr. Takács Árpád hatósági főigazgató-helyettes, a MAVESZ képviseletében Huff Zsolt alelnök, a MOL Petrolkémia ZRt. vezérigazgatója és Budai Iván, a Szövetség igazgatója, voltak jelen.

November 29-én Pozsonyban ünnepi rendezvényt tartottak a Szlovák Vegyipari és Gyógyszeripari Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából, amelyen a Visegrádi Csoport vegyipari szövetségeinek képviselői között ott volt Budai Iván, a MAVESZ igazgatója is. Az évforduló alkalmából a MAVESZ levélben köszöntötte partner szervezetét, hangsúlyozva a két szövetség közötti kitűnő kapcsolatokat, s különösen a V4 vegyipari szövetségek együttműködését az iparágat támogató, fejlődését előmozdító európai jogalkotás érdekében.

A MAVESZ-szal szakmai kapcsolatokat ápoló Magyar Tartálytisztítók Szövetsége megalakításának 10. évfordulója alkalmából a közelmúltban Budapesten tartotta  éves kongresszusát a Tartálytisztítók Szervezeteinek Európai Szövetsége (EFTCO).

A közgyűlésen a tagok 2017. január 1-i hatállyal felvették a szlovén nemzeti szövetséget az európai szervezetbe, így Szlovéniában is lehetséges lesz a nemzeti szervezet tagvállalkozásai által ECD minősítések kibocsátása a jövő évtől. A kongresszuson bemutatkozott a Dontal Estonia nevű észt vállalkozás, amely tartálytisztító eszközöket és személyre szabott tisztítási megoldásokat kínál.

A konferencián nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott dr. Hegedüs Lajos, a MAGYOSZ szakmai biztosságának elnöke a gyógyszeripar és a tartálytisztítás kapcsolatáról, illetve azokról az elvárásokról, amelyeket a gyógyszergyártó szakma támaszt az együttműködés jövőbeni bővítéséhez.

 

A 2016. évi Vegyipari Környezetvédelmi és Biztonságtechnikai Konferenciát is hagyományosan Egerben, október 12-13-án tartotta a Magyar Vegyipari Szövetség. A 47 vállalkozás közel száz munkatársának részvételével tartott konferencián minisztériumi (NGM, NFM, FM) és hatósági (NKH, OKF, OKBI) szakemberek, valamint a kémiai biztonság és a veszélyes áru szállítás területén működő független szakértők adtak tájékoztatást, illetve nyújtottak konzultációs lehetőséget a szabályozási környezet aktuális és várható változásairól.

A konferencián elhangzott előadások diái letölthetőek az EBK/Környezetvédelem menüpontról.

Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) tájékoztatót tett közzé az 1 és 100 tonna között gyártott, illetve importált vegyi anyagok 2018. május 31-ig esedékes regisztrációjával kapcsolatos teendőkről, illetve sajtóközleményben  hívja fel a figyelmet arra, hogy az ugyanazon anyagot regisztráló vállalatoknak együtt kell működniük az anyag felhasználására, veszélyeire és kockázataira vonatkozó adatok összeállítása és megosztása terén a biztonságos felhasználás igazolása érdekében.

A tájékoztató és a sajtóközlemény bővebben itt.

Ismét Klement Tibort, a BorsodChem Zrt. EBK igazgatóját választotta elnökévé a Magyar Vegyipari Szövetség a május 26-án, Budapesten tartott Közgyűlésén. A hazai vegyipari társaságok érdekképviseleti szervezetének ülésén Horváth Zoltán (NFM Energiagazdálkodási főosztály) a magyar energiastratégia prioritásairól és célkitűzéseiról, Dr Palócz Éva (KOPINT-TÁRKI) a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól tartott előadást. 
IMG_1831_resize

Az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) és a Vegyipari Munkáltatók Európai Szövetsége (ECEG) május 16-i közös nyilatkozatában támogatta az EU javaslatát, amely a rákkeltő és mutagén anyagokra vonatkozó EU irányelv végrehajtásának előmozdítását célozza kötelező expozíciós határértékek alkalmazása révén. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az EU vegyipara kiemelt fontosságú ügynek tekinti a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot. Az ipar a jogszabályi előírások betartásán túl elkötelezett a nemzetközi Felelős Gondoskodás program és több más, a munkahelyi egészségvédelem növelését elősegíteni hivatott kezdeményezés iránt.

A nyilatkozat angol nyelvű szövege.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!