Kiváló vegyészmérnöki tanulmányokért díjak átadása

A veszprémi Pannon Egyetem Mérnöki Karán idén Papp Anita mesterszakon végzett vegyészmérnök részesült a MAVESZ által alapított díjban, amelyet Dr. Blazsek István alelnök adott át a január 29-én tartott diploma átadó ünnepségen. A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar február 12-i diplomaátadó ünnepségén Klement Tibor MAVESZ elnök adta át a díjat Szilágyi Orsolya Anna, vegyipari és folyamatmérnöki specializációval MSc szakon kiváló eredménnyel végzett, okleveles vegyészmérnök részére.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a veszprémi Pannon Egyetemen folyó vegyészmérnök képzés támogatása céljából a Magyar Vegyipari Szövetség Elnöksége 2013-ban alapította a díjat alapított, amelyet minden évben 1-1 MSc vegyészmérnöki szakon végző hallgató kap az egyetemek javaslata alapján.

A KSH adatai szerint a hazai vegyipar termelése 2015-ben 5,1 %-kal bővült az előző évhez képest. A meghatározó súlyú műanyag alapanyag-gyártás, valamint a mezőgazdasági vegyi termékek gyártása egyaránt 14,2 %-kal, a szervetlen és szerves alapanyagoké 21,1, illetve 9,2 %-kal bővült. Stagnált a festékgyártás és csökkent a tisztítószerek gyártása (-5,7%). Összességében a vegyi anyagok és termékek belföldi értékesítése nem bővült, viszont az export értékesítés számottevő mértékben, 23,8 %-kal növekedett. 

A teljes vegyipar szakágazatai közül 2015-ben a vegyi anyagok és termékek gyártói érték el a legmagasabb nettó árbevételt (1522 mrd Ft), ezt követte a gumi- és műanyag termékek gyártása (1448 mrd Ft), a kőolajfeldolgozás (1151 mrd Ft) és a gyógyszeripar (816 mrd Ft.)

Az EU tagországok összesített vegyipari termelése mindössze 0,2 %-kal bővült 2015 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest, miközben a termelői árak 4,7 %-kal csökkentek az Európai Vegyipari Szövetség (CEFIC) január 20-án közzétett jelentése szerint. A vegyipari termékek értékesítése szintén csökkent (-3,1 %), az EU nettó külkereskedelmi többlete ugyanakkor 30,4 milliárd euró összeget ért el ebben az időszakban, ami 1,7 milliárd euróval haladta meg az előző évit. 2010 óta az EU tagországok vegyiparában a munkavállalók száma stabil, az iparág jelenleg közel 1 millió 200 ezer főt foglalkoztat.

CEFIC sajtóközlemény

Négy EU tagállam – cseh, francia, szlovák és brit – kormányának javaslata alapján az EU Tanács hivatalos dokumentumaként  „lépcsőzetes szénszivárgási lista” jelent meg november hónapban, mint az emisszió kereskedelmi rendszer (ETS) 2020-tól bevezetendő reformjának egyik ajánlott intézkedése. Eszerint a szénszivárgásnak kitett ágazatok eddigi egységes kezelése helyett négy kategóriába sorolnák az érintett ágazatokat.

MOL Petrolkémia Zrt. új butadién üzeme

A MAVESZ elnökségének november 11-i tiszaújvárosi üléséhez kapcsolódóan Huff Zsolt vezérigazgató tájékoztatást adott a MOL Petrolkémia Zrt. előző nap felavatott butadién üzeméről, majd az elnökség tagjai látogatást tettek az üzemben, ahol megismerkedhettek a létesítmény irányítási rendszerének műszaki és humán vonatkozásaival.


Vegyipari Környezetvédelmi és Biztonságtechnikai Konferenciát
tartott a Mavesz október 14-15-én Egerben. A Miniszterelnökség, az NGM, az FM, valamint országos főhatóságok képviselői tartottak előadásokat és konzultációt a környezetvédelmi, katasztrófavédelmi, kémiai biztonsági szabályozás aktuális kérdéseiről a vegyipari és gyógyszeripari társaságok közel száz szakértője számára.

Az európai vegyipar szociális partnereinek konferenciáját tartották október 13-14-én Helsinkiben az Európai Vegyipari Munkaadók Szövetsége (ECEG) és az industriALL szakszervezeti föderáció szervezésében. A konferencián a hazai Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottságot Budai Iván, Mavesz igazgató és Székely Tamás, VDSZ elnök képviselte. A konferencia számára az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) biztosított helyszínt a székházában.

Vegyipari témájú előadásokat tartottak petrolkémiai, műtrágyagyártó, és festékipari cégek vezetői 2015. szeptember 1-én Hajdúszoboszlón, az Magyar Kémikusok Egyesülete 2. Nemzeti Konferenciáján. Az előadások célja az iparra vonatkozó aktuális ismereteknek az egyetemi és akadémiai kutatóhelyek, oktatók széles köre számára való átadása volt.

A Mavesz idei Kiváló Vegyészmérnöki Tanulmányokért Díját a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki karának március 6-án tartott diplomaátadó ünnepségén Fábián Balázs okleves vegyészmérnöknek Klement Tibor, a Szövetség elnöke adta át. A díjat a Mavesz a vegyészmérnökképzés támogatása céljából, a BME-n és a Pannon Egyetemen vegyészmérnöki szakon végző (MSc) hallgatók számára alapította. A díjazottak emlékplakettet kapnak és pénzjutalomban részesülnek.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!