Iparbiztonsági Szakértői napok 2014

Nagy érdeklődés mellett zajlottak az Iparbiztonsági Szakértői Napok 2014. november 6-7 között Visegrádon. Szervezését a Magyar Vegyipari Szövetség vállalta, szorosan együttműködve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal.

A program fő témája a SEVESO III irányelv hazai jogrendbe való átültetése, a súlyos ipari balesetek megelőzéséről szóló jogszabályok végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok és a vegyipar által megfogalmazott módosító javaslatok megvitatása volt.

A tavalyi év után idén is bizakodásra okot adó teljesítmény tapasztalható a hazai vegyiparban, ugyanis az év első felében a vegyi anyagok és termékek gyártásának bővülése elérte a 6,2 százalékot. Az iparág számára azonban a gazdasági teljesítményen kívül egyre hangsúlyosabb kérdés a biztonsági és környezetvédelmi szabályok betartása. Ezt elősegítendő, a Magyar Vegyipari Szövetség idén elindította a Felelős Gondoskodás tanúsítási programját – hangzott el, többek között, az október 8-9-én Egerben, közel száz résztvevővel tartott Vegyipari Környezetvédelmi és Biztonságtechnikai Konferencián.

A Magyar Vegyipari Szövetség közzétételi kötelezettségének eleget téve a honlapján hozzáférhetővé teszi a 2015. május 29-i közgyűlésén, a 2014. május 29-i közgyűlésén és a 2013. május 24-i közgyűlésén elfogadott dokumentumokat, amelyek megtekinthetők a Rólunk / Beszámolók menüpontban.

2013-ban a vegyipari termelés, a vegyi anyagok és termékek gyártásának bővülése jóval az ipari átlag felett volt a maga 6,4 százalékával. Az ágazat további növekedése azonban elképzelhetetlen innováció nélkül, amely kulcskérdés a versenyképesség megőrzése érdekében is – jelentette ki dr. Blazsek István, a Magyar Vegyipari Szövetség elnöke az április 16-án tartott Vegyipari Innováció 2014 szakmai konferencia összefoglalásaként.

A kis- és közepes vállalkozások REACH/CLP tevékenységének segítésére az EMMI és a MAVESZ között létrejött támogatási szerződés keretében eddig hat alkalommal tartottunk rendkívül hasznos és sikeres szakmai tanácskozásokat.
A program keretében újabb időpontokat hirdetünk meg, így a következő térítésmenteskétnapos szakmai programokra lehet jelentkezni:

Április 14-15. Kétnapos tanácskozás a biocid szabályozásról és a RECH/CLP rendelettel való kapcsolódási pontjairól (program és jelentkezési lap mellékelve)

Április 23-24. Kétnapos tanácskozás a REACH/CLP rendeletek aktuális feladatairól. Fókuszban a keverékek CLP szerinti osztályozása, CLP szerinti címkézés és a biztonsági adatlapok. (Program és jelentkezési lap a honlapról letölthető)

Május 14-15. Kétnapos tanácskozás a REACH/CLP rendeletek aktuális feladatairól. Fókuszban a keverékek CLP szerinti osztályozása, CLP szerinti címkézés és a biztonsági adatlapok. (Program és jelentkezési lap a honlapról letölthető).

A Magyar Vegyipari Szövetség új, térítésmentes szakmai programot indít kis és közepes vállalkozások számára a REACH/CLP előírásokkal kapcsolatos tevékenységük segítése céljából. A programot az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) pályázatán elnyert forrás teszi lehetővé. A program tartalmáról, a szakmai támogatás módozatairól, a részvételi feltételekről az alább letölthető tájékoztatóban adunk bővebb információt. Az első konzultációra február 3-ig lehet jelentkezni. A tájékoztatóban említett hatósági szakértők felkérése kizárólag a kétnapos, kislétszámú munkaértekezleteken – elóadóként és konzultánsként – való részvételre vonatkozik. 

TÁJÉKOZTATÓ A REACH/CLP SZAKMAI TÁMOGATÓ PROGRAMRÓL

JELENTKEZÉSI LAP II . (2014. I. FÉLÉVI RENDEZVÉNYEK)

A programhoz kapcsolódó további jelentkezési és igénybejelentő lapok letölthetőek a Környezetvédelem/REACH menüpontról.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!