A CEFIC ALAPÍTÁSÁNAK 50. ÉVFORDULÓJA

Future-Chemistry-Network-scaled

This content is only available in Hungarian.

A CEFIC idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, melynek keretében májustól októberig több rendezvényt szentelnek az évfordulónak. Az első rendezvényre, melynek előkészületeiről korábban beszámoltunk, május 30-án került sor: A MAVESZ delegáltjaként Horváth Réka a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának hallgatója vett részt a rendezvényen, sajnos a vezető tudósok közé meghívott Karikó Katalin egyéb elfoglaltsásai miatt nem tudott résztvenni a rendezvényen.

Összességében 34 vezető tudós (vegyész, vegyészmérnök, biotechnológus), közöttük két Nobel-díjas professzor és 21 PhD és egyetemi hallgató gyűlt össze szerte Európából Brüsszelben a Metropole hotelben, hogy újból elkészítsék az 1927-es Solvay konferencia ikonikussá vált képét. Ezen a világhírű fotón a kor legnagyobb tudósai láthatóak, beleértve Marie Skłodowska-Curiet és Albert Einsteint.

Európa vezető vegyipari gyártó vállalatainak 25 legfelső vezetője szintén részt vett a rendezvényen. Részvételükkel szerették volna megerősíteni az ipar és a tudomány együttműködésének fontosságát és kifejezni támogatásukat a tudományos kutatások és az innováció iránt, melyeknek kiemelkedően fontos szerepe van az EU Green Deal céljainak megvalósításában.

Martin Brudermüller, a Cefic elnöke és a BASF első számú vezetője a következőket nyilatkozta: “Izgatottan vártam a mai napot, amit a világ vezető tudósaival és Európa kiemelkedően tehetséges fiatal kutatóival tölthettem. A fiatal generáció fogja meghatározni a Green Deal sikerét és Európa vegyiparának jövőjét, mely a világ vegyiparának második legnagyobb kutatási és innovációs befektetője a maga 9 Mrd eurós évenkénti K+F+I ráfordításával. Tehát Európa jövője szempontjából rendkívül fontos az ipar valamint a tudósok jelenlegi és következő generációjának kapcsolatteremtése.”

Horváth Réka a következőket nyilatkozta a rendezvény előtt: „Már nagyon fiatal korom óta érdekelt a minket körülvevő jelenségek magyarázata. A válaszok keresése számomra mindig is egy magával ragadó és örömteli tevékenység volt, olyannyira, hogy úgy hiszem, az ez iránti lelkesedésem miatt döntöttem úgy, hogy elméleti kémikus leszek. Azonban a tudást és annak megszerzését nemcsak önmagában tartom gyönyörű dolognak, hanem úgy vélem, az ismereteinket fontos fel is használnunk, hogy jobbá tehessük a világunkat. Azért is várom ezt a konferenciát, mert úgy gondolom, ez olyan szakmai kapcsolatok és barátságok kezdete lehet, amelyek hozzájárulhatnak e nemes cél eléréséhez, és emellett a saját fejlődésemhez is a jövő kutatójaként.” (Horváth Réka az ülő sor jobb szélén látható a képen)

A fiatal tehetségek projekt feladatokat kaptak, melyek eredményéről a CEFIC októberi éves kongresszusán számolnak majd be. Ugyancsak akkora időzítik a CEFIC ünnepi kiadványát is a képekkel és a nap során készített interjúkkal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Newsletter Subscription

If you would like to be informed about latest news in the chemical industry, please provide your name and email address!