Gyászhír – elhunyt Dr. Fehér Erzsébet

gyaszhir

Megrendülten értesültünk róla, hogy Dr. Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. egykori vezérigazgatója, a MAVESZ első elnöke, a magyar vegyipar karizmatikus alakja 87 éves korában elhunyt.

1936-ban született, majd általános iskolai tanulmányai után a Ruggyantagyárban helyezkedett el, ahol felismerték tehetségét, ezért beiskolázták. A vegyipari technikumot, majd a Műegyetem Vegyészmérnöki Karát munka mellett végezte el. 1982-ben műszaki doktorrá avatták.

Szakmai karrierjének első fontos állomása 1958-tól a Palma Gumigyár volt, amely később a Taurus egyik gyára lett. 1968-tól a gyár főmérnökének, műszaki vezetőjének nevezték ki. Ekkor kezdték meg a kiváló minőségű Palma gumimatrac gyártását, amelynek 95 %-a exportra került.

1978-ban kezdődött pályafutásának második fontos szakasza, amikor kinevezték a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat, későbbi nevén Pannonplast vezérigazgatójának. 24 évig vezette a céget, amely irányítása alatt hatalmas fejlődésnek indult és 18 tagból álló vállalatcsoporttá bővült. A habosítás, a tubusgyártás, az újrafeldolgozás, de pl. a bankkártyák gyártása is a cégcsoport nevéhez fűződött. A vállalat az elsők között vált részvénytársasággá és került tőzsdére. 2001 végére a vállalat holdingként működve a termelésének és árbevételének a csúcsát érte el. A társaság vezetésének átvételére, a részvénytöbbség megszerzésére tett kísérletek hatására Fehér Erzsébet 2003-ban mondott le a vezetésről és vonult nyugdíjba, 52 év munkaviszony és egy példaértékű karrier lezárásaként.

A Pannonplast vezérigazgatójaként egyike volt a Magyar Vegyipari Szövetség alapítóinak, melynek első elnökévé is megválasztották. A MAVESZ-ben végzett tevékenységéért 2000-ben elsők között kapta meg a MAVESZ aranyérmét, melyet a Szövetség azon vegyipari vezetőknek adományoz, akik kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenységükkel a magyar vegyipar jövőjét formálták.

Temetése 2023. február 22-én 12:45-kor lesz a Rákoskeresztúri Újköztemetőben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Newsletter Subscription

If you would like to be informed about latest news in the chemical industry, please provide your name and email address!