Antwerpeni nyilatkozat az európai ipari megállapodásról

WhatsApp Image 2024-02-20 at 12.12.05 (2)

Az ipar vezetői 10 sürgős intézkedést kezdeményeznek a versenyképesség helyreállítása és a munkahelyek megtartása érdekében Európában.

Antwerpen, 2024. február 20. – A mai napon közel 20 ipari ágazat 73 vezetője adta át az „Antwerpeni nyilatkozat az európai ipari megállapodásról” című dokumentumot Alexander De Croo belga miniszterelnöknek és Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek. A nyilatkozat hangsúlyozza az ipar elkötelezettségét Európa és annak átalakulása mellett és felvázolja a sürgős ipari igényeket annak érdekében, hogy Európa versenyképessé, ellenállóvá és fenntarthatóvá váljon a nehéz gazdasági körülmények között.

A BASF antwerpeni telephelyén tartott európai ipari csúcstalálkozón az összességében 7,8 millió európai munkavállalót képviselő alapvető ipari ágazatok vezetői vettek részt, akik összefogtak az európai szakszervezetekkel és európai vezetőkkel, hogy az európai ipari versenyképességet érintő sürgető problémákkal foglalkozzanak. Az „Antwerpeni Nyilatkozat”, amelyet az ágazatok széles köre támogatott, hangsúlyozza az európai iparpolitika egyértelműségének, kiszámíthatóságának és az iparba vetett bizalmának kritikus fontosságát.

„Az európai ipar történelmi kihívásokkal küzd: a kereslet csökken, a beruházások a kontinensen megtorpannak, a termelés jelentősen visszaesett és a telephelyek veszélyben vannak. Vállalataink átalakulását szeretnénk előmozdítani. Ehhez sürgősen határozott fellépésre van szükségünk, hogy megteremtsük a feltételeket egy erősebb üzleti helyzethez Európában. Az „Antwerpeni Nyilatkozat” felvázolja az előttünk álló utat. Azáltal, hogy az EU az európai ipari megállapodást Európa stratégiai menetrendjének előterébe helyezi, az EU előkészítené az utat egy rugalmas, versenyképes és fenntartható Európa számára. Ez az egyetlen módja annak, hogy megmutassuk a világ többi részének, hogy az EU Zöld Megállapodása (EU Green Deal) mindenki számára működik.” – mondta Martin Brudermüller, a Cefic elnöke.

A kihívások leküzdése érdekében a nyilatkozat 10 konkrét intézkedést vázol fel, köztük az uniós ipari megállapodásnak a tágabb európai stratégiai menetrendbe való integrálását, a jogszabályok ésszerűsítését és az állami támogatási keretrendszer egyszerűsítését. A nyilatkozat felszólít arra, hogy az uniós projektek erőteljesebb támogatása mellett stratégiai partnerségek és szilárd infrastruktúra révén Európa váljon globális vezető szerepet játszó régióvá a bőséges és megfizethető, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaellátás terén. Hangsúlyozza a nyersanyag-önellátás biztosításának, a fenntartható termékek iránti kereslet fokozásának és az innováció ösztönzésének szükségességét. Az európai egységes piacot is kiemeli, mint olyan értéket, amelyet ki kell aknázni és újra kell éleszteni. Sürgeti továbbá a befektetéseket ösztönző új jogalkotás szellemének és a szakpolitikák hatékony végrehajtásához szükséges koherens belső struktúrák kialakítását.

A nyilatkozat aláírói között a vegyipar, a gyógyszeripar, a papíripar, az acélipar, a bányászat, az alumínium-, az üveg-, a cink-, a fém- és a textilipar, a finomítók, a cement-, a mész-, a műtrágya-, a kerámiaipar, az ipari gázok és a biotechnológia különböző ágazatainak képviselői vannak.

Az „Antwerpeni Nyilatkozat” sürgős felhívás az európai ipari környezet megújítására, az alapvető ipari ágazatok megerősítésére, versenyképességük, fenntarthatóságuk és ellenálló képességük biztosítására a változó gazdasági körülmények és a geopolitikai változások közepette. Hangsúlyozza az ipar hajlandóságát arra, hogy hozzájáruljon egy erősebb Európához. Csak egy erős ipari struktúra és egy megerősített szociális párbeszéd révén biztosítható, hogy a zöld átmenet egyben igazságos átmenet is legyen. A nyilatkozat közös erőfeszítést jelent a kihívások kezelésére, és megteremti az alapokat az európai ipari beruházások újraindításához, jelezve az EU Zöld Megállapodás (EU Green Deal) végrehajtásának kezdetét.

A Magyar Vegyipari Szövetség tevékenyen részt vállalt az „Antwerpeni Nyilatkozat” előkészítésében és támogatja annak tartalmát. „A magyar gazdaság számára is elsődleges fontosságú, hogy a kulcs iparágak – közöttük a vegyipar – növeljék versenyképességüket. Ennek érdekében mind EU, mind hazai szinten meg kell tenni mindent a gazdasági környezet javítása, a versenyképesség erősítése érdekében.” – tette hozzá Szabó Csaba, a MAVESZ igazgatója.

Magyar részről Szabó Gábriel, a MOL Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója vett részt a rendezvényen és képviselte a MOL-t és a magyar vegyipart.

Olvassa el a teljes antwerpeni nyilatkozatot az európai ipari megállapodásról: www.antwerp-declaration.eu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!