CEFIC jelentés – VEGYIPAR 2050

MOLECULE MANAGERS címmel tette közzé az európai vegyipar távlati fejlődésére vonatkozó vízióját az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC), amellyel párbeszédet kíván indítani az iparág jövőjéről és szerepéről egy virágzó és fenntartható Európa megteremtésében 2050-ig.

A következő tíz év meghatározó lesz az EU vegyipar jövője szempontjából. Ez idő alatt saját versenyhelyzetét kell kialakítania a globális gazdaságban, és alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz. E kihívások közé tartozik a globalizáció és a szabadkereskedelem csökkenése, a klíma semleges EU gazdaság kialakítása, a tehetséggazdálkodás és az ellátási láncoknak a digitalizáció és a blokkchain technológiák folytán növekvő átláthatósága.

Daniele Ferrari, a Cefic elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „Az átmenet során a globális kihívásokra adandó, fenntartható európai megoldások kínálatával fogunk élen járni. Az „európai út”  a körkörös modellek létrehozásához vezető innovációt és az új technológiák alkalmazását jelenti. Felkérjük az összes felet, hogy vegyenek részt a velünk folytatott vitában, hogy meghatározzuk ezt az európai utat.”

Alapos elemzések és párbeszéd nyomán arra a következtetésre jutunk, áll a jelentésről kiadott CEFIC közleményben, hogy a vegyipar kulcsfontosságú szerepet játszhat a hulladék értékes alapanyaggá vagy új anyaggá való átalakításában, és elmélyülhet integrációja más iparágakkal. Mivel az európai társadalom a körkörösség felé halad, e szerepünk  jelentősége csak növekedni fog. A kémiai újrahasznosítás az egyik olyan technológia, amely ezt lehetővé teszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!