EU és hazai vegyipari trendek 2018. I. félév (CEFIC és KSH jelentések alapján)

Bár politikai feszültségek és a protekcionista intézkedések növelik a kockázatokat, a világgazdasági és európai gazdasági növekedés közepette az EU vegyipara továbbra is növekedési pályán van – állapítja meg az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) augusztus havi jelentése.

2018 első öt hónapjában az EU vegyipari output 1,1 %-kal bővült, a termelői árak 2,3 %-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szervetlen vegyi alapanyagok gyártása kivételével minden vegyipari ágazat termelése növekedett. Az EU vegyipari export értéke az I-IV. hónapokban 54 milliárd Euro volt, a legnagyobb export piac változatlanul az USA, ahová az export 21,1 %-a irányult 11,4 milliárd Euro értékben. Az EU vegyi termékek piacán az USA a legnagyobb importőr is, az amerikai import értéke 7,7 milliárd Euro volt a kérdéses időszakban. Összességében az EU vegyipar külkereskedelmi többlete az év első négy hónapjában 16,4 milliárd Euro volt, 0,8 milliárd Euroval több, mint az előző év azonos időszakában.

Az európai vegyipar foglalkoztatási adatai is kedvezően alakulnak: 2018. első negyedévben az alkalmazotti létszám 1,7 %-kal haladta meg az előző évi szintet

Az idei I. félévben Magyarországon a vegyi anyagok és termékek gyártása, illetve értékesítése egyaránt jelentős mértékben, 10,7%-kal növekedett 2017 azonos időszakához képest. A vegyipari tevékenység összes nettó árbevétele több mint 911 millárd Ft volt, amiből 599 milliárd Ft a műanyag alapanyagok gyártásából származott (utóbbi termelése 9,9, értékesítése 7,7 %-kal bővült. A műtrágya, nitrogénvegyület gyártásából származó 44 mrd Ft nettó árbevétel 14,2 %-kal, szintén jelentős mértékben meghaladta az előző évit. A festék- és bevonóanyag gyártásból származó I. félévi 28,3 mrd Ft nettó árbevétel 53,2 % (!) növekedést jelez, a termelés ebben az alágban 51,1 %-kal bővült.

A vegyi anyagok és termékek értékesítéséből származó árbevétel 68,9 %-a export piacokon realizálódott.

A hazai vegyiparban (TEÁOR 20 körben) a teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma ebben az időszakban 14.469 fő volt, ami 2,1 % bővülést jelez. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete április-június hónapokban 11,6 %-kal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát és 481.214 Ft összeget tett ki. Ezen belül nagyobb mértékben, 13,8%-kal nőtt a fizikai foglalkozásúak (354.117 Ft) és 9,2 %-kal a szellemi foglakozásúak (662.142Ft) keresete.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!