Ipari adatok, elemzések, COVID-19
COVID-19 JÁRVÁNY: IPARI VONATKOZÁSÚ INFORMÁCIÓK

 

A MAGYAR VEGYIPARI SZÖVETSÉG ÉS SZAKSZÖVETSÉGEI TAGVÁLLALATAINAK REAGÁLÁSA A COVID-19 JÁRVÁNY HELYZETRE

Közérdekű vállalások, adományok

A magyar vegyiparnak fontos támogató szerepe van a COVID-19 járvány elleni küzdelemben. Vállalkozásaink jelentős erőfeszítéseket tettek a fertőtlenítőszerek iránti kereslet exponenciális növekedésének kielégítése érdekében az alapanyag gyártásától a késztermékek előállításáig és célba juttatásáig. A MOL Csoport megoldotta a kéz- és felületfertőtlenítő termékek tömeges gyártását, de emellett több kisebb vegyipari gyártó is hozzájárult meglévő kapacitásai maximális kihasználásával vagy a technológiai folyamatok átállításával a fertőtlenítőszerek hiányának felszámolásához. Számos vállalkozás pedig úgy enyhített a hiányon, hogy munkavállalóit és sok esetben partnereit látta el saját előállítású fertőtlenítőszerekkel.

 A járvány nyomán előállt helyzetben nem lebecsülendő körülmény és közérdekű vállalásnak is tekinthető, hogy a vegyipari cégeknél jellemzően nem csökkentettek munkaidőt, nem rendeltek el állásidőt és egyéb korlátozó rendelkezést, nem küldtek el dolgozókat sem. Emellett e vállalkozások jellemzően nem éltek semmilyen támogatással, könnyítéssel a válság idejére életbe léptetett lehetőségek közül, ami a nemzetgazdaságra terhet róna.  Ugyanakkor számos vállalkozás a dolgozói háztartásait látta el tisztítószerrel és WHO receptúra alapján saját előállítású fertőtlenítőszerrel.

Szükséges rámutatni, hogy a vegyipari társaságok közérdekű vállalásaira, adományaira olyan körülmények között kerül sor, amikor a hivatalos statisztikai adatok szerint 2020. első negyedévben folytatódott a csökkenő tendencia a vegyi anyag, termék gyártásában: a kibocsátás márciusban 5,4%-kal csökkent, nagyrészt a meghatározó súlyú műanyag-alapanyag gyártásának visszaesése következtében. Ez a trend alapvetően már a járvány következtében tapasztalt általános kereslet csökkenéssel állt összefüggésben.

 

BorsodChem Zrt.

A Társaság 15 millió Ft összegben támogatta a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház számára speciális berendezések beszerzését, és további 5 millió forint adománnyal támogatta a Kazincbarcikai Városi Kórház működését.

15 ezer liter saját gyártásban előállított Hypo fertőtlenítőszert adományozott továbbá a környező települések önkormányzatainak a járvány által okozott kockázatok enyhítésére az egészségügyi és szociális intézményekben. Emellett 10 ezer db védőmaszkot is átadott a társaság ipari létesítményeinek körzetében lévő önkormányzatok és más partnerek részére.

 

HUNTSMAN Hungary Zrt.

A társaság a járvány elején – az ellátási problémákat érzékelve – WHO recept alapján kézfertőtlenítő szert gyárttatott, majd ebből 800, illetve 200 litert adományozott Várpalota, illetve Pétfürdő Önkormányzatának.

 

KISCHEMICALS Gyártó és Kereskedelmi Kft.

A KISCHEMICALS Kft. több ezer liter saját gyártású Hypo fertőtlenítőszert adományozott Önkormányzatoknak, Városüzemeltetéseknek, illetve a Miskolci Kormányhivatalnak a járvány által okozott kockázatok enyhítésére, fertőtlenítés céljára.

Emellett lehetővé tette saját dolgozói és családtagjaik részére a fertőtlenítő szer ingyenes használatát, valamint feltöltését is otthoni felhasználás céljára.

 

KISS Cégcsoport

A Sajóbábonyi Vegyipari Parkban működő KISS Cégcsoport vállalkozásai és dolgozói egyesített erővel, segíteni akarással, anyagi szerepvállalással vették fel a harcot a Covid-19 által okozott járványhelyzet egészségügyi, gazdasági és mentális nyomásának lehetőség szerinti enyhítésére.

A Társaság a kialakult helyzetben sem zárkózik el a segítségre szorulóktól, így továbbra is támogatja a Sok KIS Kéz Közhasznú Egyesület munkáját, mely szervezet küldetése: elősegíteni a beteg vagy mozgásában sérült gyermekek, felnőttek mindennapi életét oly módon, hogy tárgyi vagy anyagi jellegű felajánlásokat felkutat, összegyűjt és adományként átad számukra vagy a gondozásukat ellátó szervezet, intézmény számára. Emellett rendezvényein is fontosnak tartja felhívni a figyelmet az egészséges életmód előnyeire. Korábban az Egyesület 15 fővel (zömében a KISS Cégcsoport dolgozói) benevezett a III. Miskolc-Kassa Ultramaraton futóversenyre. A járvány miatt ezt a versenyt a szervező a bevezetett korlátozó intézkedések miatt őszre halasztotta, ám az Egyesület a csapattagokat formában tartva egyéni futást szervezett, a „Run One Line”-t. A benevezett futók mindegyike az egyénileg vállalt, 8-26 km közötti távolságot különféle módon – a lakhelye környékén, vagy éppen az otthoni futópadján – dokumentáltan lefutotta, és az általuk, valamint a szimpatizánsok által befizetett nevezési díjat felajánlva átadták egy súlyosan beteg felnőtt számára, gyógykezelése finanszírozására.

Ezen eseményen túl a Cégcsoport vezetése 1000 db egészségügyi maszkot is adományozott a Sok KIS Kéz Közhasznú Egyesületnek, hogy kapcsolatai révén azokat átadja a Miskolci Velkey László Gyermek Egészségügyi Központ részére, ezzel is segítve a beteg gyermekek napi ellátását, a családtagokkal a biztonságosabb kapcsolattartást.

A Cégcsoport tagjaként laboratóriumi szolgáltatást nyújtó KISANALITIKA Kft. a saját termékének gyártásához alkalmazott Klóramin-T hatóanyagból – mely hatóanyag nem ismeretlen a kórházi fertőtlenítési gyakorlat számára – 10 literes kiszerelésben állított elő és biztosított fertőtlenítő oldatot a Vegyipari Park vállalkozásai számára.

 

MOL Petrolkémia Zrt.

Felelős vállalatként a MOL Petrolkémia Zrt. 200-200 liter kéz-, és felületfertőtlenítő terméket ajánlott fel a tiszaújvárosi önkormányzatnak, amelynek fő felhasználója a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet, valamint egyéb helyi önkormányzati intézmények. Tiszaújváros mellett a környező településekre is gondolt a vállalat, így Tiszapalkonya és Oszlár Önkormányzata is részesült az adományból. Emellett a Debreceni Vegyipari Szakképzési Centrum, a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakképző Iskola, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskola, valamint a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium is kapott a MOL által gyártott fertőtlenítőszerekből. Több mint 1000 orvosi maszkkal is támogatta a MOL Petrolkémia Zrt. a helyi iskolákat, hogy a tanulók biztonságban írhassák meg az érettségi vizsgáikat.

A MOL az adományozás mellett nagy hangsúlyt fektet dolgozói védelmére is, ezért a magas szintű pandémiás intézkedések mellett 2 liter kézfertőtlenítőt biztosított minden dolgozója számára.

 

ZOLTEK Zrt.

A Zoltek Zrt. 800 db FFP 2 maszkot adott az esztergomi Vaszary Kolos Kórháznak, továbbá 200 db-ot a Nyergesújfalui Idősek Otthonának. Ezen felül az idősek otthonának 40 db zárt overállt is adományoztak.

 

Wavin Hungary Kft.

Az Orbia cégcsoport tagjaként működő Társaság hollandiai testvércége plexi arcpajzsok gyártásába kezdett, amelyet kórházaknak és más egészségügyi intézményeknek adományozott, s amelyekből a Wawin Kft. ingyenesen fog átadni a vevői számára. Az Orbia munkatársai is érintettek a járványban, emiatt a vállalat adománygyűjtésbe is kezdett a cégcsoport munkatársai körében. Az Orbia minden egyes adományhoz ugyan akkora összeget hozzátéve juttat el a rászorulóknak.

 

BASF Hungária Kft.

A BASF Hungária Kft. 2017 óta támogatja az SOS Gyermekfalvak Alapítványt. A pénzbeli hozzájárulás mellett Dr. Thomas Narbeshuber, a vállalat magyarországi ügyvezetője és a BASF regionális vezetője az SOS nagyköveteként kapcsolati tőkéjével is hozzájárul az Alapítvány adománygíűjtéséhez. A BASF 2019 szeptemberében egy egyéves közösségi adománygyűjtő programot is indított BASF for FUN:D néven, melynek lényege, hogy a vállalat a munkavállalói által gyűjtött adományok összegét a program végén megduplázza. A COVID-19 járvány az SOS Gyermekfalvak nevelőszüleit is nehéz helyzetbe hozta, ezért ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítunk az együttműködésre, és az Alapítvány speciális, jelen helyzetre kialakított programjaihoz nem csak vállalati, de munkavállalói szinten is csatlakozunk.

 

NOVOCHEM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A Novochem Kft.  – munkatársai biztonságának szem előtt tartása mellett – átalakította folyamatait annak érdekében, hogy gyógyszer-, valamint fertőtlenítőszer-gyártó partnerei jelentősen megnőtt szállítási igényét kiemelt fontossággal, fennakadások nélkül teljesíteni tudja.

 A társaság a COVID-19 elleni védekezés támogatása érdekében folyamatosan együttműködik a katasztrófavédelmi hatósággal. Veszélyesáru raktáraiban a raktárkapacitás egy részét felajánlotta a járványvédelemhez szükséges eszközök elhelyezésére. A hatóság kérésére soron kívül szállított fertőtlenítőszer gyártásához szükséges alapanyagokat. Partnerei és a hatóságok részére térítésmentesen biztosított védőmaszkokat és a szükséges vegyi anyagokat.

A társaság német anyavállalata és nyugat-európai partnerei segítségével jelentősen növelte fertőtlenítőszer-alapanyag importját, emellett szakemberei több projektet is elindítottak, hogy feltérképezzék, miként tudják támogatni a magyarországi járványügyi küzdelmet.

 

DONAUCHEM Vegyianyag Kereskedelmi Kft.

A társaság a dolgozói háztartásait fertőtlenítő- és tisztító szerrel látta el. Nátrium-hipokloritot vihettek haza és a vállalat saját használatra a WHO receptúra alapján bekeverte az egyik  fertőtlenítőt.

Közérdekű vállalásuk volt, hogy nem csökkentették a munkaidőt, nem rendeltek el állásidőt és egyéb korlátozó rendelkezést, nem küldtek el  egyetlen dolgozót sem. Emellett  ez idáig nem éltek semmilyen támogatással, könnyítéssel  a válság idejére életbe léptetett lehetőségek közül, ami a nemzetgazdaságra terhet róna.  

 

Hungária Veszélyesáru® Mérnöki Iroda Kft.

A COVID-19 miatt kialakult helyzetben a HVESZ Kft.  is megragad minden lehetőséget szerény lehetőségein belül, hogy segítse a védekezést.

Elismerve az egészségügyi szektor emberfeletti teljesítményét és az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját a HVESZ vezetése úgy döntött, hogy a veszélyes áru tanácsadói munka folyamatos biztosítása mellett a szerződött kórházak és egészségügyi intézmények részére 2020.03.01-től kezdődően 3 hónapra felfüggeszti a szolgáltatás számlázását. 

 

Interauditor, Neuner, Henzl, Honti Tanácsadó Kft.

A cég a járvány miatt előállt helyzetben különösen súlyosan érintett, elsősorban idegenforgalmi, turisztikai területen működő ügyfeleinek jelentős díjkedvezményt adott a szerződéses díjaiból. Munkatársainál egyelőre nem kényszerült megszorító intézkedések bevezetésére, és nem is tervezi, hogy ilyenre sor kerül. A cég minden évben a gyermekétkeztetési alapítványt támogatja, tervei szerint ezt idén is meg fogja tudni tenni.

 

MAGYAR FESTÉKGYÁRTÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

 PPG Trilak Kft.

 A cég saját használatra, munkavállalói biztonságának biztosítására márciusban az üzemében gyártott kézfertőtlenítőt. Áprilisra már a kézfertőtlenítő elérhető volt kereskedelmi beszerzés útján is, amikor a saját igények biztosításán túl milliós nagyságrendben támogatta a Katasztrófavédelem, a Honvéd és Jahn Ferenc kórházak, valamint a Budapest 23. kerületi önkormányzat fertőtlenítőszer igényeit is.

Április hónapban a lemosható és vegyszernek is ellenálló falfestékek promócióját összekötötte egy jótékonysági akcióval, amelynek során az április 20. és július 20. között megvásárolt minőségi falfestékek árának 2%-át a Jahn Ferenc Kórház támogatására utalja át. Felkérte kereskedelmi partnereit is az akcióhoz történő csatlakozásra, így a támogatás értéke várhatóan meghaladja a 6 millió Ft-ot.

 

EGROKORR Festékipari Zrt.

Az Egrokorr Zrt. is törekszik arra, hogy a kialakult járványügyi helyzetben segítséget tudjon nyújtani. Június elején támogatja az érdi, Sárd utcai mentőállomás jótékonysági kerítésfestését, Amelyhez biztosítja a megfelelő alapozó és zománcfestékeket. A szervezés a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestületnek köszönhető.

Hozzájárult továbbá a Kempelen Farkas Gimnázium megújulásához is, ehhez színre kevert falazúrokat adományozott, valamint kedvezményt biztosított a Diósdi Óvoda részére, hogy a óvoda külső kerítéselemei is megújulhassanak.

 

Szobafestő Mázoló Tapétázó Országos Ipartestület / Mafeosz

Az Ipartestület a megrendelők felé kommunikálta nagy látogatottságú közösségi oldalán, hogy léteznek higiéniai célra szánt antibakteriális festékek, és ezek alkalmazása a jelen helyzetre való tekintettel, akár hosszú távú „preventív” védelmet tud nyújtani. Külföldi (kanadai) youtube video kapcsán fórumot indítottak a festő vállalkozók kültéri, homlokzati, ipari jellegű megrendelései elősegítése céljából. Az Ipartestület szintén kezdeményezője és szervezője volt az érdi mentőállomás „jótékonysági kerítésfestésének”. A festéshez szükséges festékanyagot az Egrokorr Festékipari Zrt. adta, a szerszámokat pedig a Schuller Eh’klar biztosította a munkához.

 

 

MŰANYAG CSŐGYÁRTÓK SZÖVETSÉGE

Wavin Hungary Kft.

Az Orbia cégcsoport tagjaként működő műanyag csőgyártó Társaság hollandiai testvércége plexi arcpajzsok gyártásába kezdett, amelyet kórházaknak és más egészségügyi intézményeknek adományozott, s amelyekből a Wawin Kft. ingyenesen fog átadni a vevői számára. Az Orbia munkatársai is érintettek a járványban, emiatt a vállalat adománygyűjtésbe is kezdett a cégcsoport munkatársai körében. Az Orbia minden egyes adományhoz ugyan akkora összeget hozzátéve juttat el a rászorulóknak.

 

 *******************

 
AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK
 
Európai Vegyipari Tanács (CEFIC): Iparágunk reakciója a COVID-19-re
 
Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA): Tájékoztató a vállalkozásokat érintő határidők kiterjesztéséről – 2020. 05. 04. 
 
CEFIC: Vegyipari vonatkozású információk tagállamonként – 2020. 05. 04.
 
sixfold COVID 19: Valós idejű tehergépjármű áthaladási / várakozási információk az EU belső és külső határátkelő helyeiről
 
Legfrissebb  COVID-19 miatti rakodási korlátozások a Liegl & Dachser Kft. honlapján
 
Veszélyes áru szállítás: ADR szabályok változásairól a COVID-19 következtében kialakult helyzetben – 2020. 03. 24.
 
ECHA: javaslatok a koronavírus világjárvány leküzdésére irányuló uniós fellépés támogatására – 2020. 03. 24.
 
CEFIC: Biocid derogáció országonként – 2020.03.30.
 
Európai Bizottság:Iránymutatások a munkavállalók szabad mozgásának gyakorlására a COVID-19 járvány idején 2020. 03. 30
 
CEFIC / Covington: Ismertető az EU  COVID-19 tagállami támogatásairól – 2020. 04. 22.
 
 
HASZNOS LINKEK
COVID-19 járvány Magyarországon: adatok / intézkedések / civil és közösségi kezdeményezések
NNK Kémiai Biztonsági és Kompetens Hatósági Főosztály
Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) COVID-19 Helpdesk
A magyar kormány tájékoztató oldala a koronavírusról
 
 
 
************************
 
 
 
A JÖVŐ SZAKEMBER UTÁNPÓTLÁSA A VEGYIPARBAN címmel konferenciát tartott 2019. május 30-án a MAVESZ a természettudományos képzés fontosságáról az általános iskolától a mérnök képzésig.
 
A konferencián elhangzott előadások:
 
A Konferencia megnyitó beszéde – Zsinkó Tibor MAVESZ elnök, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója
 

A szakképzés és felnőttképzés aktuális kérdései, folyamatban lévő és tervezett állami intézkedések – Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

Diákok, pedagógusok, szülők véleménye a mérnök szakmáról – az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség országos kutatásának tapasztalatai – Buri Zsolt műszaki oktatási szakértő, Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség
 
Ipar 4.0 az ipar és az oktatás oldaláról
Vegyipari oldalról: Varga Tamás MAVESZ alelnök, a DUNASTYR Polisztirolgyártó Zrt. elnök – ügyvezető igazgatója
Oktatási oldalról: Jankó Tamás tanácsadó, Digitális Pedagógiai Módszertani Központ     
 
A vegyészmérnök képzés jelenlegi helyzete Magyarországon és az európai fejlődési irányok Dr. Székely Edit egyetemi docens, oktatási ügyekért felelős dékánhelyettes, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
 

A duális oktatás és a pályaorientációs stratégia jelentősége egy vegyipari vállalatnál –       Dési Viktória üzleti támogatás vezető, MOL Petrolkémiai Zrt.

 
 
 
 
IPARI ADATOK ÉS ELEMZÉSEK
 
A magyar vegyipar 2018-ban a KSH adatai tükrében 
 
VEGYIPAR 2018. évi értékesítési adatok
 
A munkahelyek digitális átalakulása a vegyiparban (vezetői összefoglaló angol nyelven), PROGNOS AG, 2019. február 
 
Budai Iván, igazgató, MAVESZ: A hazai vegyipar helyzetéről, 2018. december 12. (prezentáció a VDSZ elnökségi ülésén)
 
Klement Tibor, EBK igazgató, BorsodChem Zrt.: Trump és a Fenntarthatóság
 
A titándioxid magyarországi felhasználásáról – 2017 – MAVESZ tájékoztató
 
Halmozott költségbecslés az EU-szintű szabályozások vegyipari hatásáról
Az Európai Bizottság megbízásából készült technopolis jelentés, 2016. április (angol nyelven)
 
A MAGYAR VEGYIPAR HELYZETE – KOPINT-TÁRKI tanulmány (szerk. Palócz Éva PhD), 2016. november. 
Készült a Magyar Vegyipari Szövetség megbízásából.

VEGYIPAR MAGYARORSZÁGON – a Magyar Vegyipari Szövetség jubileumi kiadványa a Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából – 2015