ECHA tájékoztató rendezetlen Brexit esetére

Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) tájékoztatót tett közzé azzal kapcsolatban, hogy rendezetlen Brexit esetén komoly fennakadás alakulhat ki a vegyi anyagok folyamatos ellátottsága terén. Megfelelő intézkedések hiányában ugyanis az Egyesült Királyságból történő behozatal importnak számít, így a brit cégek által teljesített REACH, CLP, PIC és BPR követelmények ellenére az onnan származó vegyi anyagok forgalmazása ellehetetlenülhet az EU-27 területén.

Hogy ez ne következzen be, és a brit cégek által regisztrált anyagok továbbra is elérhetők legyenek az EU-27-ek számára, az ECHA két lehetséges megoldásra hívta fel a brit vegyi anyag gyártók és az EU 27-ben működő tovább-felhasználók figyelmét. Vagy áttelepítik a tevékenységeiket a Közösség területére, vagy kijelölnek egy kizárólagos képviselőt a 27 tagállam valamelyikében.

Ha ezek a lépések elmaradnak, az EU-27 importőreinek a vegyi anyag behozatala előtt regisztrálniuk kell az anyagot az ECHA-nál.

Szintén bajba kerülhet az EU-27 területén az a tovább-felhasználó, amely egy brit cég által biztosított engedélyre támaszkodva végzi a tevékenységét. Ha be akarja biztosítani, hogy folytathassa tevékenységét, akkor célszerű ellenőriznie, hogy van-e olyan beszállító az EU-27 országaiban, amely rendelkezik a felhasználására vonatkozó engedéllyel.

Fel kell készülni arra is, hogy amennyiben az EU-27 területén valamely cég az Egyesült Királyságba exportál PIC szabályozás alá eső anyagot, akkor azt be kell jelentenie az e-PIC alkalmazásával 35 nappal az export előtt.

Az ECHA tájékoztató elérhető innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!