Októberben immár 31. alkalommal került megrendezésre a Magyar Vegyipari Szövetség (MAVESZ) hagyományos egri konferenciája, amely a hazai vegyipar egyik legfontosabb szakmai eseménye. A rendezvény idén is kiemelkedő lehetőséget biztosított a szakmai párbeszédre, technológiai újdonságok bemutatására és az iparági szereplők közötti kapcsolatépítésre.
A kétnapos konferencia során a résztvevők aktuális környezetvédelmi, biztonságtechnikai és energiahatékonysági kérdéseket vitattak meg. Az idén kiemelt téma ismét a versenyképesség volt, amely kulcsfontosságú az európai vegyipar fennmaradása szempontjából. Négy helyettes államtitkár, Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nagy Ádám, iparügyekért felelős helyettes államtitkár, Almási Győző, hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár és Keszthelyi Nikoletta, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár nyújtott betekintést a szakterületek aktuális kérdéseibe. Külön figyelmet kapott a MAVESZ újonnan alakult energiahatékonysági munkacsoportja, amely bemutatkozó előadásában ismertette célkitűzéseit és jövőbeli terveit. Másik fókuszterületünk az ipari digitalizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségei voltak. A hatósági feladatokkal kapcsolatos szekciók betekintést nyújtottak a szabályozási környezet változásaiba, míg a vállalati gyakorlatokat bemutató előadások inspirációt adtak a résztvevőknek a saját működésük fejlesztéséhez.
A konferencián számos kiállító is jelen volt: az INS Ipari Alkalmazások Zrt., a Fókusz Computer Kft., MAPA Professional és a PREVOR Kft. is bemutatkozott. Köszönjük nekik a támogatást!
A MAVESZ továbbra is elkötelezett a hazai vegyipar szakmai támogatása és fejlesztése mellett, és már most megkezdte a következő konferencia előkészületeit. Kérjük, írják be a naptárjukba: 2026 október 7-8-án találkozunk Egerben.
A konferencia előadásai letölthetők innen:
Császár Péter: A magyar vegyipar kihívásai 2025-ben
Marco Mensink: Az EU Vegyipari Akcióterve
Marco Mensink: Az EU Omnibus javaslatcsomagjai
Deli Daniella: Új klímacélok, új kihívások
Tóth Angelika: Energiahatékonysági kihívások a vegyiparban
Erdélyi Dániel: ESG – kötelezettségek a vegyipari vállalatokra
Borsos Krisztina: Ipari hulladékvizek újrahasznosításában rejlő lehetőségek
Almási Győző: Hatósági tapasztalatok a katasztrófavédelmi feladatok átszervezése után
Ládi András: EBK tudatosság fejlesztése az MPK-ban
Berkes Csaba: Etilén-oxid szállítási intervenció koncepciója és eszközei
Murányi Zoltán: MAVESZ- Szabó Szabolcs Alapítvány Projektverseny – folytatjuk
Keszthelyi Nikoletta: A zajterhelés kihívásai és szabályozási kérdései a vegyiparban
Liktor Dénes: Zajterhelés csökkentési projekt a BorsodChemben
Kiss Zsuzsanna: A CLP rendelet változásai és az Omnibus
Marosvölgyi Nikoletta: REACH felülvizsgálat
Domján Iván: Hogyan éljünk túl egy napot a vegyiparban? – nemzetközi súlyos balesetek tanulságai
Szabó Csaba: Az EU-finanszírozott ChemSkills projekt bemutatása
Fodor Ádám: Mesterséges intelligencia használata a munkavédelemben
Juhász Márton: Technológiai kollaboráció fontossága a vegyiparban
Bazsó Norbert: Digitalizálás a BorsodChem diagnosztikai vizsgálatainak folyamatában
1990-2025 MAVESZ All rights reserved | web: Hedi webdesign