ÚJ KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK A JÖVŐ VEGYIPARÁBAN

2_DSC_1642

Beszámoló a Magyar Vegyipari Szövetség szakmai utánpótlás konferenciájáról

2024. március 26-án tartotta a MAVESZ szakmai utánpótlás konferenciáját, „Új készségek és képességek a jövő vegyiparában” címmel. A mostani rendezvény már a harmadik volt a sorban. A konferencia tematikája kapcsolódott az Európai Unió Készségek Európai Éve (European Year of Skills) programsorozatához.

A konferencia előadói között voltak az oktatási kormányzat (Kulturális és Innovációs Minisztérium), az oktatási intézmények és a tagvállalatok képviselői. Ugyancsak előadást tartottak az Egyensúly Intézet és az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége vezető szakemberei. Először a szakmai utánpótlás konferenciák történetében bemutatkoztak a MAVESZ nemzetközi szervezetének (ECEG – Európai Munkaadói Szövetség) képviselői, akik ismertették azoknak a projekteknek az eredményeit, illetve programtervét, amelyekben a MAVESZ nemzetközi szinten is részt vett/vesz.

A konferencia két legfontosabb témacsoportja a változó környezet (klímasemlegesség, fenntartható vegyianyagok, körforgásos gazdaság) kihívásainak való megfelelés az oktatás és szakképzés területén, valamint a digitalizáció és a mesterséges intelligencia okozta változások és kihívások voltak. Mindkét területen képet kaphattak a résztvevők a magyar oktatás jelenlegi helyzetéről nemzetközi összehasonlításban (PISA és DESI jelentések eredményei). A délelőtti programban a szakmai készségek és képességek várható átalakulása, az azokra való felkészülés az oktatásban és a vállalatoknál, kapták a legnagyobb hangsúlyt. A délutáni program kiemelt témája volt a digitalizáció és a mesterséges intelligencia térhódítása. Az előadók és a meghívott vendégek kerekasztal beszélgetéseken is megvitatták ezeket a témaköröket, ahol a konferencia résztvevői aktívan hozzájárultak a témák elemzéséhez.

A konferencia előadásai elérhetők:

Készségek, képességek a jövő vegyiparában – Szabó Csaba

Hogyan formálja az oktatási stratégiát változó világunk? – dr. Pálmai Gergely

Magyarország oktatási rendszere a nemzetközi mezőnyben – Boros Tamás

Az ECEG EU projektjeinek eredményei – Emma Argutyan

ChemSkills: a vegyipar zöld és digitális készségek terén történő átalakulásának lehetővé tétele – Anni Siltanen

MAVESZ- Szabó Szabolcs Alapítvány projektverseny meghirdetése – Dr. Murányi Zoltán

Digitális készségek, kompetenciák Magyarországon – a 2022-es DESI jelentés eredményei – Tajthy Krisztina

A mesterséges intelligencia szerepe a jövő gazdaságában – Dr. Kozák Ákos

SuperSmartLab – csúcstechnológia a kémia tanár- és vegyészképzésben – Dr. Tarczay György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a MAVESZ legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!